torstai 14. tammikuuta 2016

Tutkittua tietoa ja hoitotyön innovaatioita


Kirjoitin viimeksi keksinnöstä, joka auttaa lapsen valmistelussa sairaalaan tuloon. Päijät-Hämeen keskussairaalan päiväkirurgian yksikössä kehitetty Päiki Pörriäinen -peli on mahtavan hyvä uutinen paitsi lasten ja vanhempien myös hoitajien kannalta. Idean peliin keksi nimittäin sairaanhoitaja Hanna Ohrimovitsch, joten me kaikki hoitajat voimme olla kollegiaalisesti ylpeitä tästä loistavasta hoitotyön innovaatiosta!

Aivan huippuhienoa on se, että keksintö on nimenomaan hoitotyön omaa aluetta: potilaan valmistelua, jossa hyödynnetään potilaskeskeistä (tässä: lapsikeskeistä) ajattelua käyttämällä juuri lapsille mielekkäitä välineitä, kuvia ja sanoja sekä leikkimielisyyttä.

Pelin taustalla oleva ideakin on hoitajien kehittämä. Hanna Ohrimovitsch mietti kollegansa Maj-Britt Tallbackan kanssa jo vuosia sitten, miltä lapsesta tuntuu, kun hän tietää joutuvansa toimenpiteeseen, ja että miten he hoitajina voisivat parantaa lasten valmisteluprosessia ja ehkäistä lasten pelkoja. He pohtivat asiaa myös alun perin vuonna 2009 julkaistun (ja tammikuussa 2016 päivitetyn) tutkimuksiin perustuvan hoitotyön suosituksen valossa. 

Silloin he keksivät idean päiväkirurgisessa yksikössä seikkailevasta satuhahmosta. Syntyi Päiki Pörriäinen, jonka tarina lähetetään kirjeessä kotiin perheille etukäteen ja jonka kuvat johdattelevat lasta yksikön seinillä tilanteesta toiseen. Jännittävissä paikoissa kuten tutkimushuoneessa ja leikkaussalissa satuhahmoja on useita, ja esimerkiksi nukutuksen aloituksessa lasta pyydetään etsimään Pörriäisen kuvia, jolloin lapsen huomio kiinnittyy muuhun kuin jännittämiseen.

Hoitotyön suosituksen mukaan toimenpiteestä pitäisi puhua ikäkaudelle sopivin käsittein. Päijät-Hämeen keskussairaalan päiväkirurgiassa on sovittu kaikkien ammattiryhmien kesken, että lasten kanssa puhutaan korjauksesta (ei leikkauksesta), unikorkista (ei kanyylista) ja taikarasvasta (ei puudutusvoiteesta). Nämä sanat ovat käytössä myös Pörriäispelissä.

Tällaisia tutkittuun tietoon pohjautuvia, leikkimielisiä ja vielä nykyaikaista teknologiaa hienosti hyödyntäviä hoitotyön innovaatioita ei ihan joka päivä vastaan tule. Kun näin ilmoituksen kilpailusta, jossa etsittiin Vuoden terveysinnovaatiota, tiesin heti, että tämä sinne pitää ilmoittaa. Ja aivan mahtavaa: Hanna Ohrimovitsch ja Päiki Pörriäinen valittiin kolmen finalistin joukkoon! Voittaja julkistetaan 29.1.2016. Isot onnittelut jo tässä vaiheessa, huippuhieno juttu!!

(Ja mistäkö minä kuulin tästä hienosta innovaatiosta? Ja mistäkö kuulin kilpailusta? No, Twitteristä. Siellä sitä pysyy ajan hermolla – jos vain ehtii pysytellä…)

P.S. Katso täältä 28.1.2016 julkaistu Vuoden terveysinnovaatio -finalistin kahden minuutin esittelyvideo


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti